Telemuseum
NYTT från 2021 TELEMUSEET FINNS NU TILLGÄNGLIGT I VÅR TILLBYGGNAD SOM FÄRDIGSTÄLLTS UNDER 2021, dvs inga trappor för att få tillgång till vårt telemuseum.
När telestationen i Mjölby skulle flytta fanns inte plats i de nya lokalerna för alla saker som sparats av museala skäl.
Goda råd var dyra. Det är framför allt tre personer som engagerat sig i vården av samlingarna:
Roger Falk
Göran Gustavsson
Jan Linné
De tre fick kontakt med Jan Erik Unell, som kunde ordna en tillfällig uppställningsplats. Efter en tid bestämdes att hembygdsföreningen skulle ordna en permanent plats. Så efter en tids snickrande trollade man fram lokaler ovanför maskinhallen i det då nybyggda muséet. Dock med en trappa som inte möjliggjorde besök för alla.
Där förvarades apparater och diverse utrustning från såväl stations- som abonnentsidan. Även utrustning för nätunderhåll och en del personlig utrustning.
När sedan Hembygdsföreningen gjorde ytterligare en tillbyggnad 2020-2021 inreddes 3 rum för att presentera telefonins utveckling.
Telefoner och mätinstrument från Televerket. Snör- och proppväxel så att man kan ringa till olika rum i museet.
Växeln placerad i ett rum som påminner om den hemmiljö som växeln ofta fanns i. I Sya fanns en sådan "hemstation". Ville någon på orten ringa, så hamnade man först hos "telefonisten" som satt hemma och skötte telefonin. Hon kopplade då vidare samtalet till det telefonnummer som skulle ringas upp.
Här finns också telefonapparaternas utveckling från den tamla trälådan på väggen, till dagens minimala mobiltelefoner. Mycket har hänt sedan Graham Bell fick sitt patent registreat 1875.
En Telehytt som förr fanns på telegraferna där man kunde gå in och beställa sitt telefonsamtal, alla hade inte telefon i hemmet. I ladan kan man se Ruben klättra med stolpskor på en stolpe. Telegramcykeln bredvid trappan.
Ute i trädgården finns en Telefonkiosk, något som fanns lite här och var på både mindre och större orter. Den absolut sista i Sverige togs ur bruk så sent som 2015.