Sya Hembygdsförening

Östgötakaka 2017

Arrakskrans

Ingredienser:

2 ägg

1 dl socker

0,5 dl potatismjöl

0,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

- Vispa ägg och socker pösigt och vänd sedan i de torra ingredienserna. Tårtbotten gräddas i en sockerkaksform med hål i mitten. Smöra och mjöla formen väl. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i ca 15 minuter tills kakan släpper formen och har fin färg. Stjälp upp och låt svalna.

 

Arrakssmörkräm

Ingredienser:

2 äggulor

1,5 dl vispgrädde

1 msk potatismjöl

1 dl florsocker

0,5 msk vaniljsocker

 

Blanda ingredienserna och koka under omröring tills krämen tjocknar.

Ta grytan av plattan och häll i punsch och rör sist i smör. Låt krämen svalna.

 

Dela kakan i två delar. Bred kräm på underdelen. Lägg på toppen och bred på kräm toppa kakan med mandel som karamelliserats och hackats.

Karamelliserad mandel

0,5 dl mandel

1 dl socker

 

Smält socker i gjutjärnspanna och låt det få färg. Lägg i mandel med skal och rör runt litet. Häll mandlarn apå ett bakplåtspapper och låt den svlna innan den grovhackas.

 

Kan med fördel bakas i långpanna och skäras i lagom stora bitar. Innebär att grundkakan måste göras i två omgångar och kräm emellan och översidan. Krämen måste också dubbleras för att räcka till. Likaså den karamelliserade mandeln.

 

LYCKA TILL!